”Jeg forsøger altid at få de pårørende involveret i behandlingen”

ekspert artikel

 

Læs historien som pdf HER (åbner i et nyt vindue)

 

Leddegigtbehandling handler om meget andet end bare medicinen. Det handler også om forståelse og bearbejdelse – især i starten af sygdommen. Livsstil, kost og motion kan også indgå i en behandling af leddegigt. Derfor anbefaler jeg altid, at en nær pårørende er med til konsultationen hos mig, da de pårørende også kan hjælpe med de elementer, der ikke er medicin. Derudover husker to personer bedre end en, og da der er mange informationer at tage stilling til, også efter konsultationer, er det godt at kunne snakke med en pårørende derhjemme. Jeg oplever også, at den pårørende kan være en medspiller i behandlingsteamet og være med til at få behandlingen til at fungere optimalt. Det er den gigtramtes beslutning.

 

Den gigtramte er, og bør være, bestemmende for, hvordan behandlingen skal være, herunder også hvordan de pårørende skal være involveret i leddegigten og behandlingen. Derfor er der ingen gylden regel for, hvordan de pårørende skal indgå. Det handler om den enkelte persons ønsker, og det er vigtigst at imødegå den gigtramtes ønsker, uanset hvordan de pårørende ønsker at være involveret. Selv om de pårørende er involveret, er ansvaret for behandlingen stadig den gigtramtes. De pårørende kan jo ikke overtage leddegigten og dermed ansvaret.

 

Gigtlægens gode råd

  • Som pårørende er du meget velkommen til at være med til konsultationerne. Det er lettere at huske og diskutere, hvad der blev sagt, når man er to
  • Det kan være en stor fordel, hvis du som pårørende indgår i behandlingssamarbejdet, især i de aspekter, som ikke handler om medicinen, eks. kost, motion, opbakning til behandlingstiltag el.lign.
  • Som pårørende skal du ikke overtage ansvaret for leddegigten. Ansvaret for at have et godt liv med leddegigt skal stadig være hos den, der har leddegigten
  • Det er dog altid den gigtramtes beslutning, om de pårørende skal involveres i leddegigten, i behandlingen og hvordan. Uanset hvad valget bliver, må du respektere dette

 

Henning Bliddal har været overlæge i reumatologi på Frederiksberg Hospital siden 1991, forskningsprofessor samme sted siden 1997 og klinisk professor i reumatologi fra 2010. Her har han blandt andet været med til at opbygge Parker Instituttet, som han nu er institutchef for. Henning har i mange år behandlet mennesker med leddegigt.

 

Find andre eksperters gode råd eller erfaringer fra pårørende i menubaren til venstre. Du kan også downloade en guide til pårørende her.