Sådan støtter du din pårørende i kontakten med sundhedsvæsnet

Nana og Dorte1 komprimeret

Download de gode råd som pdf her

 

Som pårørende er du vigtig, fordi du kender patienten og i mange tilfælde har fulgt sygdomsforløbet fra begyndelsen. Ved at følge disse tre råd kan du ruste dig til at støtte din pårørende i kontakten med sundhedsvæsnet:

 

1. GÅ MED OG VÆR EN STØTTE
Sammen kan I bedre huske og forstå. Som patient får man informationer, der kan være svære at huske og forstå. Derfor er det godt at være flere, som lytter til det, der bliver sagt. Især er det vigtigt, at du er med til at sikre, at de vigtigste problemer, gener, symptomer og bekymringer bliver hørt og forstået af sundhedspersonen, I taler med. Skriv gerne stikord undervejs. Det gør det lettere at huske og følge op bagefter.

 

2. SPØRG, HVIS DER ER TVIVL
Vær med til at stille spørgsmål. Som patient skal man tage beslutninger om vanskelige emner – især hvis man er alvorligt syg. Derfor er det godt at være flere, der kan spørge ind til f.eks. medicin, undersøgelser eller behandlinger. Spørg, indtil I har fået svar, der giver ro og tryghed.

 

3. HAV TJEK PÅ MEDICINEN
Kend din medicin. Som patient er det vigtig at have tjek på medicinen. Det giver større sikkerhed. I kontakten med sundhedsvæsnet kan du som pårørende bidrage, når I sammen har tjek på de vigtigste ting omkring medicinen. Skriv gerne en liste over medicinen, og husk også håndkøbsmedicin og naturlægemidler. Tag altid medicinlisten med til lægen eller på sygehuset. Tal med lægen eller spørg på apoteket, hvis I er i tvivl.

 

De tre gode råd er udviklet af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden. Formålet er at sikre, at patienter på landets sygehuse får en sikker behandling og oplever så få fejl som muligt. Det skal bl.a. ske ved at ruste patienter og pårørende til kontakten med sundhedssystemet og gøre dem opmærksomme på de risici, der eksisterer.