Bevar et godt sex- og samliv
Sex er en naturlig del af vores liv, der giver nærhed, glæde og velvære. Det er blandt andet gennem sex, at vi kan rette op på de ting, der er gået skævt i hverdagen og i parforholdet. Samtidig er det ofte gennem en seksuel oplevelse, at vi får lidt mere overskud.

Men det kan være svært at bevare et godt sex- og samliv, når man har leddegigt, der resulterer i store smerter og øget træthed. Samtidig er det vigtigt at erkende seksuelle problemer. Det er nødvendigt for at kunne bearbejde de tanker og bekymringer, der ligger til grund for problemerne.

De fleste med leddegigt oplever, at sygdommen på én eller flere måder påvirker deres sex- og samliv. Mange beskriver, at trætheden nedsætter lysten til sex, og at smerter og nedsat bevægelighed gør sex vanskeligt. Nogle oplever, at sygdommen påvirker deres selvtillid negativt, så de slet ikke overkommer sex. Men der er heldigvis også mange eksempler på, at mænd og kvinder trods leddegigt kan have et godt sexliv. Så der er ingen grund til at fortvivle over den manglende eller forstyrrede sexlyst, du måske oplever lige nu. 

Et godt sex- og samliv giver energi og styrke
Du og din partner kan bevare et godt sex- og samliv ved eksempelvis at finde smertelindrende stillinger, dæmpe smerterne med smertestillende medicin og ved at tale åbent om jeres tanker og bekymringer. For de flestes vedkommende er det ekstra vigtigt at dyrke og vedligeholde nærheden og tætheden - også i situationer, der ikke er seksuelle. Det kan i sig selv være med til at inspirere partneren til erotik.

Seksualiteten er vigtig, fordi den giver dig og din partner en samhørighed og hjælper jer til at bryde billedet af dig som patient og din partner som ’plejer’. Samtidig kan samlivet på en behagelig måde minde dig om, at din krop fungerer og, at der er andre sider af livet end gigt. Endvidere kan sex give dig et bedre forhold til din krop og mere selvtillid. Faktisk er der mange eksempler på, at et godt sexliv gør det lettere at håndtere de udfordringer, som langvarig sygdom giver. Gennem kærtegn, ømhed og seksualitet får man energi, styrke og selvtillid til at overkomme dagligdagen som kronisk syg. 

 

Er du single? Læs om fest, flirt og dating her.

Overvejer du at stifte familie? Læs om børn og leddegigt her.