At have leddegigt handler ikke kun om at have en sygdom, der skal behandles af en gigtlæge, men også om de psykiske og fysiske følger. Derfor kan du på denne del af Leddegigtportalen finde information og gode råd om alt fra kost, motion og ferie til praktisk hjælp i hverdagen, livskvalitet og sex & samliv.


Hvordan kan leddegigten påvirke din hverdag? 
Det er meget forskelligt, hvordan leddegigten påvirker din hverdag og din livsførelse. Nogle dage føler du måske, at du kan alt og andre dage intet. Dette hænger i høj grad sammen med, hvor aktiv din leddegigt er. 
  
Da generne ved leddegigt ofte er usynlige, kan det være svært at forklare dine omgivelser, hvordan du har det, og hvad du kan og ikke kan. Prøv derfor at sætte ord på, hvordan dine hævede og ømme led påvirker din bevægelighed. En åben dialog kan gøre det lettere for dig og dine omgivelser at finde en god måde at håndtere de daglige udfordringer på. 

For mange er morgenstivheden en af de helt store udfordringer, da den bl.a. gør det svært at: 

  • Sove længe
  • Komme i gang med dagens gøremål


Derudover kan de hævede og ømme led eksempelvis betyde, at: 

  • Du har svært ved at komme ind og ud af sengen
  • Du har svært ved at tage tøj på
  • Du har svært ved at lukke skjorteknapper
  • Du har problemer med at åbne mælkekartoner
  • Du får smerter, når folk dig trykker dig i hånden
  • Det er smertefuldt for dig at løfte dynen om morgenen


  
Læs mere om dette under ’Den psykiske dimension’ og ’Leddegigt med livskvaliteten i behold’


Download hæftet "Leddegigt – Tips til en nemmere hverdag" her på siden. haefte_illustration.jpg


I hæftet finder du tips og vejledning, som kan inspirere dig til at lette din hverdag med leddegigt. Det er en samling af nogle af de bedste råd fra eksperter og fra andre med leddegigt, som selv har erfaringer med, hvordan de kan lette de daglige opgaver. Rådene handler både om praktiske hjælpemidler og om, hvordan du mentalt kan fokusere på alt det, du stadig kan for at leve det liv, du gerne vil.

Download hæftet her (641.16 KB)